28 de desembre 2020

El pessebre del Nadal 2020


Un Nadal més l'Associació de Pessebristes de Vilafranca manté la tradició del pessebre públic a la Capella dels Dolors a Vilafranca. Tanmateix, degut a la situació sanitària i a la necessitat d’adoptar mesures preventives a causa de la COVID, l’exposició d’aquest any té un format diferent. Es tracta d’un sol diorama, amb una vista panoràmica de gairebé dos metres i mig d’amplada, i que es pot veure des de la mateixa plaça de Jaume I, sense entrar a la pròpia Capella.

En ser un sol pessebre, l’Associació de Pessebristes ha optat per fer un diorama de major impacte, amb un muntatge de majors dimensions que s'inspira en un pessebre clàssic napolità, amb una estructura i simbologia que contrasta sacre i profà, riquesa i pobresa. Tradicionalment en els pessebres napolitans s’hi representen quatre escenes: el portal del Naixement, en una ruïna clàssica, simbolitzant la caiguda del món romà i del paganisme, on un àngel proclama l’arribada del Messies; la vida popular, en un entorn urbà, amb un entramat de carrers amb el mercat i el bullici de la gent i la vida quotidiana; el seguici dels Reis d’Orient, expressió de la fastuositat oriental i les races, amb uns reis majestuosos dalt dels seus camells i tots els seus servents; i l’anunciata als pastors, representant la vida rural i humil, en un paisatge muntanyenc, amb els animals i el corral.

El pessebre es podrà veure fins al 10 de gener, els dies feiners de 6 a 8 de la tarda, i els dissabtes, diumenges i festius de 12 a 2 del migdia, i de 6 a 8 de la tarda.